Τρίπολη: Παλαιολιθικό «σφαγείο» στη Μεγαλόπολη

Σημαντικά ευρήματα που χρονολογούνται στην Κατώτερη Παλαιολιθική Περίοδο 300 με 600 χιλιάδες χρόνια πριν εντοπίστηκαν στη θέση Μαραθούσα , στο λιγνιτωρυχείο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας.

Αποκαλύφθηκε ολόκληρος σχεδόν ο σκελετός ενός ελέφαντα, ο οποίος ανήκει στο εξαφανισμένο πλέον είδος, Elephas antiquus. Αρκετά από τα οστά του ελέφαντα, έφεραν ίχνη κοπής, εύρημα που υποδηλώνει ότι η Μαραθούσα αποτελεί μία θέση σφαγής μοναδική στα Βαλκάνια.

Τα ευρήματα περιλαμβάνουν ακόμα οστά τρωκτικών, πτηνών, αμφιβίων και ερπετών, μαζί με τεμάχια ξύλου και καρπούς. Τα εργαλεία πάντως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεν εχουν κατασκευαστεί από τον Homo sapiens, αφού ο σύγχρονος άνθρωπος εμφανίστηκε πολύ αργότερα στην Αφρική. Θα μπορούσαν να έχουν κατασκευαστεί από τους Νεάντερταλ που κυριαρχούσαν εκείνη την εποχή στην Ευρώπη. Την Κατώτερη Παλαιολιθική Περίοδο η θέση βρισκόταν στις παρυφές αβαθούς λίμνης, σε περιοχή με πλούσια βλάστηση φυλλοβόλων. Η ταχεία κάλυψη των αρχαιολογικών καταλοίπων με λιμναία ιζήματα συνέβαλε στην εξαιρετική διατήρησή τους. Η ανασκαφή διενεργείται από την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας, υπό τη διεύθυνση της αρχαιολόγου Δρ Ελένης Παναγοπούλου, με τη συμμετοχή της παλαιοανθρωπολόγου καθηγήτριας Κατερίνας Χαρβάτη και πολλών άλλων επιστημόνων.

Advertisements

About γη

Ονομάζομαι Ηλίας Γιασεμής και είμαι καθηγητής. Το 2ο ΓΕΛ Αλίμου είναι το σχολείο που τελείωσα σαν μαθητής πριν χρόνια και τώρα δουλεύω σαν καθηγητής Βιολογίας.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s